Het Oranje-Nassau Pad – van Baarle-Nassau naar Riel

Door Charlotte Michielsen

Een drukke baan, puberende kids en een volle agenda…..quality time met vriendinnen schiet er soms echt bij in. Dat moet anders vond ik. En dus opperde ik een paar maanden geleden om samen te gaan wandelen. Ideaal om bij te kletsen. En niet onbelangrijk, nog gezond ook en geschikt voor onze lijven die, met het naderen van de 50, steeds roestiger worden.
Dus we gaan op pad. Niet zomaar een ommetje. Nee, de keuze is gevallen op het op Oranje Nassau Pad: een meerdaagse wandelroute, opgedeeld in 7 etappes van ca 20 km. Iedere maand wandelen we er eentje en eindigen we met een welverdiende lunch. We kletsen bij, voelen de verbinding en genieten van het prachtige landschap dat aan ons voorbijtrekt. Een win-win voor iedereen!

Grillige grenzen

Soms neemt het leven een onverwachte wending. Het duurde daarom even voordat we de 3e etappe konden inplannen. Maar een zachte lentebries en voorspelde zonnestralen lokten ons weer naar buiten. Ditmaal voor de 21 km lange route van Baarle-Nassau naar Riel. Voor wie Baarle niet kent: dit unieke enclavedorp is wereldberoemd om haar landsgrens, die kriskras door het dorp heen loopt. Als echte Baarlenaren kijken we hier echter niet meer van op, dus laten we de grillige grenzen voor wat ze zijn en lopen het gezellige centrum uit.

Landlopen

Even buiten het dorp passeren we de Sint Salvatorkapel met prachtige bidtuin en Lourdesgrot. We slaan een wees-ge-groetje voor een gezegende wandeling. Gezegend is het eerste gedeelte van de wandeling allesbehalve. Kilometers lang ploegen we door modderige zandbanen, over karresporen, langs landerijen, gehuchtjes en boerderijen. Eerlijk is eerlijk: het is niet het mooiste stukje van deze etappe. Maar met het ophalen van de herinneringen aan afgelopen carnaval en het doornemen van de laatste roddels vliegen de kilometers voorbij. Al gauw doemen de bossen van De Hoevens in de verte op. We jubelen. Want daar zijn we halverwege en wacht de pauzeplaats.

Landgoed de Hoevens

Maar liefst 190 ha aan uitgestrekte weides, bossen, lanen, houtwallen en oude Vlaamse schuren: De Hoevens is met recht een pareltje. Via de achterzijde betreden we dit eeuwenoude landgoed. Bij de ‘penisboom’ fronsen we even onze wenkbrauwen. En snappen al gauw waar deze prachtige boom haar naam aan te danken heeft. See for yourself! We stoppen even bij het natuurkampeerterrein voor een sanitaire stop en genieten van onze welverdiende boterham met bakje koffie.

“Maar liefst 190 ha aan uitgestrekte weides, bossen, lanen, houtwallen en oude Vlaamse schuren: De Hoevens is met recht een pareltje.”

Ooievaarsnest

Via een laan met grote dikke beuken lopen we richting ‘De Oude Leij’. Deze beek mag sinds een paar jaar weer meanderen, wat bij ons zorgt voor een ‘wauw-gevoel’. Zo moet het landschap er hier eeuwen geleden ook uit hebben gezien. We laten onze fantasie de vrije loop, steken de beek over en lopen ’t Ooievaarsnest in: een natuurgebied van Brabants Landschap. Het natte weer van de laatste maanden zorgt ervoor dat de naam dit jaar eer wordt aangedaan. Reigers, ooievaars en andere vogels doen zich te goed aan de vele amfibieën in de beek, die erg hoog staat. We zijn blij met onze waterdichte schoenen!

Regte Heide

Vanuit ’t Ooievaarsnest wandelen we naar de Regte Heide. Een prachtig open heidelandschap met prehistorische grafheuvels en vogelkijkhut, met in de verte de skyline van Tilburg. Van het TV-programma ‘Het Verhaal van Nederland’ weten we dat hier in de Vroege Bronstijd al jagers-verzamelaars rondtrokken en zich vestigden langs de beekovergangen. Vanaf half augustus staat de heide hier in bloei: dan is deze plek nog mooier.

Riels Laag

We verlaten de Regte Heide en wandelen stilaan richting het eindpunt van deze etappe. Maar niet voordat we genoten hebben van het Riels Laag: een bijzonder overgangsgebied van heide met vennen naar de beekdalen van de Oude- en Poppelsche Leij. Een mooi laatste stukje natuur voordat we de spitse kerktoren van Riel zien verschijnen. Ons moederhart gaat even sneller kloppen van de vele lammetjes die in de weides rond hun moeders dartelen. Het geeft ons een welkome boost voor de laatste kilometers. Bij Café Kerkzicht blikken we onder het genot van een lekker bakje koffie terug op ons avontuur. En concluderen we dat hoofd en hart weer zijn gelucht. Op naar de volgende etappe!

Zin om ook te gaan wandelen?

Charlotte liep etappe 3 van Het Oranje-Nassau Pad, een route van Baarle-Nassau naar Riel, van 21 kilometer. Het gehele pad telt 8 etappes en beslaat 136 kilometer.

In de routegids van het Oranje-Nassau pad vind je handige omschrijvingen en plattegronden. Deze is verkrijgbaar in de Wandelshop van wandel.nl, bij de infopunten in de regio en bij Thuis Hapers in Gilze. Je volgt de wandelknooppunten via de groengele aanwijzingen op paaltjes en hekken.

Langer blijven in de Baronie?

Blijf overnachten en geniet nog langer van deze mooie en veelzijdige streek. In de Baronie vind je een ruime keus aan gastvrije overnachtingslocaties om hier een nachtje te slapen of voor een langer verblijf. Kies je voor een knusse bed and breakfast, voor een luxe hotel of ga je liever kamperen? Het kan hier allemaal. Onze logeeradressen zijn voorzien van alle gemakken, bekijk het overzicht. Geniet in De Baronie.

Tips

– Trek wandelschoenen aan die waterdicht zijn
– Download de route op de Sporenzoeker app. Een hele fijne ondersteuning daar waar de knooppunten niet altijd even duidelijk zijn.
Let op: de toegangscode staat op de binnenkant van de wandelbundel die je aan kunt kopen.
– Plan samen een aantal data voor de te lopen etappes vooruit. Zo blijft iedereen gemotiveerd.