Het Oranje-Nassau Pad- van Gilze naar Baarle-Nassau

Door Charlotte Michielsen

Een drukke baan, puberende kids en een volle agenda…..quality time met vriendinnen schiet er soms echt bij in. Dat moet anders vond ik. En dus opperde ik een paar weken geleden om samen te gaan wandelen. Ideaal om bij te kletsen. En niet onbelangrijk, nog gezond ook en geschikt voor onze lijven die, met het naderen van de 50, steeds roestiger worden. Dus we gaan op pad. Niet zomaar een ommetje. Nee, de keuze is gevallen op Het Oranje-Nassau Pad: een meerdaagse wandelroute, opgedeeld in 8 etappes van ca 20 km. Iedere maand wandelen we er eentje en eindigen we met een welverdiende lunch. We kletsen bij, voelen de verbinding en genieten van het prachtige landschap dat aan ons voorbijtrekt. Een win-win voor iedereen!

De 'Gilzer Baksteen'

Na het succes van onze 1e etappe hebben we er ook vandaag weer zin in: onder een strakblauwe lucht, mét een zonnetje op de toet, wandelen we van Gilze naar Baarle, waar onze roots liggen. Vol goede moed starten we waar we de vorige keer geëindigd zijn: bij de kerk in Gilze. We steken eerst nog even een ‘kèrske’ op en prevelen een weesgegroetje voor een goede tocht: we zullen het nodig hebben met 22 km in het verschiet! Via de Kerkstraat lopen we al snel het dorp uit. Het onverharde wandelpad brengt ons na enkele kilometers bij de Steenfabriek: het eerste industriële bedrijf in Gilze. Van 1890 tot 1991 werd hier de beroemde ‘Gilzersteen’ geproduceerd. Na jaren van verval kreeg dit complex in 2004 gelukkig een herbestemming: het ziet er vandaag weer prachtig uit met woningen en kantoren.

Onderweg naar Maastricht

We vervolgen de route via de Leemkuilen, waar de leem gestoken werd voor de steenfabriek. Helaas moeten we dit mooie pad al snel verruilen voor een ietwat saaie landbouwweg. Dat het landschap op dit stuk van de route niet echt boeiend is deert ons echter niet. We hebben er flink de pas in en kletsen erop los. Onder andere over onze beautygeheimen om er als vrouwen richting de 50 toch nog appetijtelijk uit te blijven zien. Of het werkt? We blijven geloven! Zonder dat we het door hebben zitten we ineens in de bossen van Chaam. Via de Maastrichtsebaan, in de Middeleeuwen een doorgaande weg voor (handels)reizigers naar Maastricht, lopen we richting de Alphense Bossen. We hebben trek. Gelukkig staat er een bankje voor een korte pauze. Met uitzicht op de prehistorische grafheuvels en een waanzinnige eikenboom.

Alphense Bergen

Maastricht halen we niet, maar Alphen wel. Via recreatieplas en villawijk ‘t Zand lopen we het dorp binnen. We hebben wel zin in een bakske. Dus stoppen we bij De Kloostertuin in Alphen aan het W. Binckplein; een prachtig authentiek dorpspleintje. In het aangrenzende streektheater verklapt het aanplakbiljet dat er deze maand een afwisselend programma te zien is. We besluiten binnenkort een voorstelling te bezoeken. Na de koffie wandelen we via de Hofstade opnieuw de bossen in. Dit gebied heet in de volksmond ‘de Alphense Bergen’. Gelukkig geen kuitenbijters, het tempo blijft hoog en we raken maar niet uitgekletst. Gelukkig vergeten we niet om te genieten van de prachtige herfstkleuren en lopen door het vallende blad richting de Kwaalburg.

Het Goordonk

Hier verlaten we de bossen en komen weer in agrarisch gebied terecht, waar akkers en weilanden worden afgewisseld met kleine bosjes en houtwallen. Het voelt fijn om weer even in een open landschap te lopen en de zon op ons gezicht te voelen. Via de soms onverharde Ulicotensebaan komen we op een pad langs de Strijbeeksche Beek. Dit watertje volgen we een tijdje om vervolgens de drukke Bredaseweg over te steken. We komen in bekend gebied en lopen via de Fransebaan het Goordonk in. We lopen om de ‘Visvijver’ heen: een voormalige zandafgraving gevuld met regen- en grondwater waar visliefhebbers dagelijks hun hengeltje uitgooien en wandelaars genieten van deze prachtige waterpartij in het groen.

Grensdorp Baarle

Onze heupen zijn inmiddels stram en we hebben trek. Gelukkig lopen we ons vertrouwde Baarle binnen. Een uniek enclavedorp waar 2 nationaliteiten al decennialang gebroederlijk hand in hand samenleven. En waar de grens, de goedkope benzine en het vuurwerk een ongekende aantrekkingskracht hebben op toeristen. Bij de grenspaal voor de ‘Belse’ kerk (ja, er is ook een Nederlandse kerk) maken een buslading Japanners een selfie. En wij? Wij strijken neer op de Singel; waar de vele terrasjes het gezellige centrum markeren van dit bijzondere dorp. En proosten op weer een geslaagde etappe. Home is where the heart is!

Zin om ook te gaan wandelen?

Charlotte liep etappe 2 van Het Oranje-Nassau Pad, een route van Gilze naar Baarle-Nassau, van 22 kilometer. Het gehele pad telt 8 etappes en beslaat 136 kilometer.

In de routegids van het Oranje-Nassau pad vind je handige omschrijvingen en plattegronden. Deze is verkrijgbaar in de Wandelshop van wandel.nl, bij de infopunten in de regio en bij Thuis Hapers in Gilze. Je volgt de wandelknooppunten via de groengele aanwijzingen op paaltjes en hekken.

Langer blijven in de Baronie?

Blijf overnachten en geniet nog langer van deze mooie en veelzijdige streek. In de Baronie vind je een ruime keus aan gastvrije overnachtingslocaties om hier een nachtje te slapen of voor een langer verblijf. Kies je voor een knusse bed and breakfast, voor een luxe hotel of ga je liever kamperen? Het kan hier allemaal. Onze logeeradressen zijn voorzien van alle gemakken, bekijk het overzicht. Geniet in De Baronie.

Tips

– Trek wandelschoenen aan die waterdicht zijn
– Download de route op de Sporenzoeker app. Een hele fijne ondersteuning daar waar de knooppunten niet altijd even duidelijk zijn. Let op: de toegangscode staat op de binnenkant van de wandelbundel die je aan kunt kopen.
– Plan samen een aantal data voor de te lopen etappes vooruit. Zo blijft iedereen gemotiveerd.