Het Oranje-Nassau Pad- van Chaam naar Gilze
Door Charlotte Michielsen
Een drukke baan, puberende kids en een volle agenda…..quality time met vriendinnen schiet er soms echt bij in. Dat moet anders vond ik. En dus opperde ik een paar weken geleden om samen te gaan wandelen. Ideaal om bij te kletsen. En niet onbelangrijk, nog gezond ook en geschikt voor onze lijven die, met het naderen van de 50, steeds roestiger worden. Dus we gaan op pad. Niet zomaar een ommetje. Nee, de keuze is gevallen op Het Oranje-Nassau Pad: een meerdaagse wandelroute, opgedeeld in 8 etappes van ca 20 km. Iedere maand wandelen we er eentje en eindigen we met een welverdiende lunch. We kletsen bij, voelen de verbinding en genieten van het prachtige landschap dat aan ons voorbijtrekt. Een win-win voor iedereen!
Acht van Chaam
Onze eerste etappe starten we bij de kerk in Chaam (spreek uit als ‘Kaam’ of in Brabants dialect ‘Koam’). Dit gezellige Brabantse dorp is internationaal bekend van de wielerwedstrijd ‘De Acht van Chaam’. Voor de wielerfanaten: naast de kerk is het ‘Het Chaamsche Wapen’ gelegen: een café met gezellig terras waar ook het museum van ‘de Acht’ is gevestigd.
Een wijntje voor thuis
Vanuit de kerk lopen we een stukje noordwaarts langs de doorgaande Bredaseweg om vervolgens via het Elsakkerpad het dorp te verlaten. Via graspaden langs weilanden komen we uit bij Wijngaard Dassemus. We houden wel van een wijntje. Dus lopen we even binnen om een flesje mee te nemen voor thuis. De winkel is in iedere dag geopend. Ook kun je even de wijngaard in lopen om te kijken hoe de druiven erbij staan.
Op avontuur tussen de koeien
De route voert ons verder via verschillende graspaden, door een bosachtig gebied en soms weer langs enkele akkers tot de Broekse Beek. Het beekdalenlandschap hier is prachtig, maar bij nat weer ook erg drassig. Trek dus wandelschoenen aan die waterdicht zijn! Tussen knooppunt 61 en 62 lopen we een stukje door een wei met nieuwsgierige koeien. Hilariteit alom! We steken de beek over en wandelen verder tot we in het kleine buurtschap Snijders-Chaam komen. Hier vergapen we ons aan de eeuwenoude boerderijen. Daar zouden we ook wel willen wonen.
Landgoed Valkenberg
We laten de mooie stulpjes achter ons en wandelen de bossen van het eeuwenoude landgoed Valkenberg in. Verstopt in het bos, vlakbij knooppunt 65 – je moet even zoeken, ligt het landhuis dat in de 15e eeuw van een ridder was. Langs de statige lanen staan bomen die een machtige uitstraling hebben. We zijn er even stil van. Om vervolgens giebelend te fantaseren over hoe het moet zijn geweest om hier een paar eeuwen geleden, in een koets over de statige lanen te worden vervoerd naar onze prins op het witte paard.
Kabouterbos
Een laag overvliegende buizerd doet ons ontwaken uit onze droom. En we stappen kordaat verder de bossen door. Waar ooit zandverstuivingen en natte heide lagen, is tussen 1900 en 1934 boswachterij Chaamse Bossen aangelegd. We worden verrast door een afwisselend schouwspel van dennen, eiken, kastanjebomen en beuken en indrukwekkende vennen. Om vervolgens na de oversteek van de Gilzerweg in een kabouterbos te belanden. Hier is een leuke route voor gezinnen met kinderen uitgezet. Echte kabouters hebben we niet gezien. Wel paddenstoelen. Het is er dan ook het seizoen voor.
“We kletsen bij, voelen de verbinding en genieten van het prachtige landschap dat aan ons voorbijtrekt. Een win-win voor iedereen!”
Geuzenpad
Onze heupen beginnen wat stram aan te voelen. We hebben er dan ook al 14 km op zitten. Tijd voor koffie. Gelukkig doemt al snel De Steengroeve op. Een gezellige uitspanning met midgetgolfbaan. Na onze break wandelen we het Geuzenpad op: een lang zandpad waar vroeger de protestanten uit Gilze over naar de Ledevaertkerk in Chaam liepen.
Ossengoor
Na enige tijd passeren we een prachtig ven met de naam Ossengoor, dat lang als weiland is gebruikt, maar nu al jaren onder water staat. We besluiten om even te pauzeren en te genieten van dit prachtige plaatje. Wie zien watervogels, libellen en waterjuffers, die zich hier helemaal thuis voelen. En stellen ons voor dat bij stevige vorst dit ven helemaal dichtvriest en er volop geschaatst wordt.
Op naar Gilze
Via het Geuzenpad verlaten we de bossen en lopen een uitgestrekt akkergebied in. Voor ons zien we de kerk van Gilze al verschijnen. We ruiken de stal en voeren het tempo, dat wat is ingezakt, weer op. Want we hebben trek na deze prachtige wandeling. Via het Laarspad komen we aan in Gilze en eindigen onze 1e etappe bij restaurant De Huyskamer. Hier proosten we met een drankje op onze prestatie. We zijn het er unaniem over eens: dit smaakt naar meer. We prikken dan ook gelijk de volgende wandeldag in onze agenda. Dan wandelen we van Gilze naar Baarle-Nassau!
Zin om ook te gaan wandelen?
Charlotte liep etappe 1 van het Oranje-Nassau pad, een route van Chaam naar Gilze, van 18,1 kilometer. Het gehele pad telt 8 etappes en beslaat 136 kilometer.
In de routegids van het Oranje-Nassau pad vind je handige omschrijvingen en plattegronden. Deze is verkrijgbaar in de Wandelshop van wandel.nl, bij de infopunten in de regio en bij Thuis Hapers in Gilze. Je volgt de wandelknooppunten via de groengele aanwijzingen op paaltjes, hekken, e.d..
Langer blijven in de Baronie?
Blijf overnachten en geniet nog langer van deze mooie en veelzijdige streek. In de Baronie vind je een ruime keus aan gastvrije overnachtingslocaties om hier een nachtje te slapen of voor een langer verblijf. Kies je voor een knusse bed and breakfast, voor een luxe hotel of ga je liever kamperen? Het kan hier allemaal. Onze logeeradressen zijn voorzien van alle gemakken, bekijk het overzicht. Geniet in De Baronie.
Tips
– Trek wandelschoenen aan die waterdicht zijn
– Download de route op de Sporenzoeker app. Een hele fijne ondersteuning daar waar de knooppunten niet altijd even duidelijk zijn. Let op: de toegangscode staat op de binnenkant van de wandelbundel die je aan kunt kopen.
– Plan samen een aantal data voor de te lopen etappes vooruit. Zo blijft iedereen gemotiveerd.