Waardevolle Toerisme De Baronie-kennisbijeenkomst over bedrijfsovername in familiekring

Op 5 november organiseerde ondernemersvereniging Toerisme De Baronie exclusief voor haar leden een kennisbijeenkomst over bedrijfsovername in de familiekring. Een bedrijf overdoen aan een van je kinderen of een bedrijf van je ouders overnemen, dat doe je niet zomaar. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen, was de boodschap van adviseurs Edwin van Belle en Koen Laseroms van de Schipper Groep, kennispartner van Toerisme De Baronie met een vestiging in Rijen. Zo’n vijftien Toerisme De Baronie-leden, voor wie bedrijfsopvolging speelt, woonden de bijeenkomst bij.

 Financiële en fiscale toelichting door Schipper Groep

Hoe bescherm je het vermogen, hoe borg je dat het bedrijf goed geleid blijft en hoe hou je de lieve vrede binnen de familie?” Dat is globaal het ingewikkelde speelveld van een overname van een bedrijf binnen de familie. De adviseurs van het advies- en accountantskantoor Schipper gaven de aanwezige ondernemers tips voor het omzeilen van de vele valkuilen. “Hoe kun je zorgen voor een opvolging zonder conflicten, waarbij jij kunt genieten van je oude dag, terwijl de opvolger een mooie toekomst tegemoet gaat.” Interessant was dat de beide sprekers veel concrete en herkenbare voorbeelden aanhaalden. De kern van boodschap was: “Maak, dat wat onbesproken blijft bespreekbaar!”

Stof tot nadenken

De aanwezige Toerisme De Baronie-leden kregen veel stof tot nadenken en wellicht tot actie. Een quick scan over noodopvolging bij calamiteiten kan het bedrijf én de familie daarbij helpen. Het overdoen van een bedrijf aan een van je kinderen is geen sinecure. Zoals een van de aanwezigen plastisch uitdrukte: “Je leert ze praten en ze leren jou zwijgen”.