Toerismeclubs fuseren tot De Baronie

Foto: Theo Donkers (links) van Toerisme De Baronie (Gilze en Rijen) en Lammert Westra van Toerisme Alphen-Chaam bij het Ossengoor op de grens van beide gemeenten. Het ven ligt aan de kruising van de Oude Maastrichtsebaan en het Geuzenpad. Foto Joyce van Belkom/pix4profs.

BN/DeStem 24 januari 2020 – Berry van der Heijden

De toeristische verenigingen Toerisme De Baronie van Gilze en Rijen en Toerisme Alphen-Chaam gaan fuseren. Onder de nieuwe naam Toerisme De Baronie – met als ondertitel Toerisme De Baronie in Brabant – gaan ze verder. Doel: ‘Beleef Brabant’ uitdragen.

De 150 leden van Toerisme De Baronie zijn actief in het gebied tussen Tilburg, Breda en Turnhout. Ook Dongen en Oosterhout tellen mee. In 2014 begon Toerisme De Baronie in Gilze en Rijen. Alphen-Chaam werkte ook zelfstandig. Toerisme De Baronie zocht snel samenwerking met ondernemers in het toerisme, van campings, hotels en bijenfarm tot pannenkoekenrestaurant en horeca.

De gemeentes hebben zelf geen grote attracties, dus werden initiatieven ontwikkeld. Van fiets- en wandelroutes met thema’s van oorlog- tot smokkelpad in een groene landelijke omgeving met unieke beekdalen, gecombineerd met een bezoek aan horecagelegenheden. Maar ook dagtrips naar de Efteling, naar festivals, een museum of binnenstad Breda of de spoorzone in Tilburg om er enkele te noemen.

Met Alphen-Chaam bloeide de samenwerking snel op. De derde ABG-gemeente, Baarle-Nassau, trekt meer een eigen plan. “Voor ons geen reden niet ook routes of uitstapjes via Baarle op papier te zetten”, zeggen de bestuursleden Theo Donkers (Toerisme De Baronie) en Lammert Westra (Toerisme Alphen-Chaam). “De toerist kijkt niet naar gemeentegrenzen, maar of er die Brabantse gezelligheid is.”

Bij leden en bestuur werd al snel duidelijk dat fusie ook het voortbestaan van winkels versterkt in de kleinere dorpen. Er zijn al 550 arrangementen. Donkers heeft uitgerekend dat er jaarlijks 500.000 overnachtingen zijn in de twee gemeenten.

“Dan heb je het over een twintigtal campings en kamperen bij de boer, hotels, B&B. Linberg, Flaasbloem en Van der Valk zijn enkele groten.”

Groeikansen genoeg menen de bestuursleden. Het jaarplan voor 2020 is al klaar. “We willen de zichtbaarheid vergroten en ondernemers activeren. We krijgen één gezamenlijke brochure die in elk dorp in goede infoposten ligt en een gezamenlijke website. Zo kun je lezen wat er te doen is aan activiteiten, waar je wat kunt eten enzovoort.”

Happen en Trappen is nieuw. “We sluiten ons aan bij een landelijke organisatie. Die maakt reclame voor routes, waarbij je van lunch naar diner kunt rijden. Happen en Stappen komt er ook aan”, zeggen Westra en Donkers. Nieuw is ook een wandelvakantie in zeven dagen van 140 kilometer langs de grenzen van ons gebied. Potentie heeft nog het legerkamp Rijen van rond 1830, het verhaal van het tempelierklooster in Alphen, het saunacomplex in Chaam en België.

De leden van de beide verenigingen moeten formeel op 30 januari nog instemmen met de fusie.

Terug naar nieuws