Streekwinkels en streekproducten op de kaart

LandStad De Baronie gaat ‘Fietsen voor m’n eten’ en lanceert streekproductenkaart

In Coronatijd zijn meer mensen er op de fiets op uit getrokken naar boerderijen, stadstuinen, of landwinkels in de buurt. Om lekker vers lokaal voedsel te kopen en ook fijn buiten te zijn in het groen. Geweldig! Je krijgt super verse spullen en ook nog gezonde beweging. Je leert al fietsend je omgeving beter kennen en ziet zelf waar je eten vandaan komt.

Om nog meer mensen hiervan kennis te laten nemen, is streeknetwerk LandStad De Baronie de samenwerking aangegaan met het landelijke initiatief ‘Fietsen voor mijn eten’. Dit is een nationaal initiatief dat inmiddels in 12 regio’s draait. En overal kan het op veel enthousiasme rekenen. En nu dus ook in de Baronie van Breda, betreffende de gemeenten Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Breda, Etten-Leur, Gilze en Rijen, Oosterhout, Rucphen en Zundert.

Hoe werkt het?

Vanuit de Baronie gaan vijf voorfietsers onder aanvoering van initiatiefnemers Petra Wevers en Sjoerd Gabriel de regio in. Overal waar ze in de streek boerderijwinkels, marktkraampjes, landwinkels of stalletjes met streekproducten op hun route vinden, waar vers voedsel wordt aangeboden, houden ze halt. Dit lekkere aanbod wordt gedeeld op de website Fietsen voor m’n eten en op een speciale Facebookpagina. “Het leuke is dat iedereen kan meedoen en op de Facebookpagina informatie kan delen over bekende, of juist unieke onbekende plekken waar je dat lokale voedsel kunt vinden. Ook aanbieders van nieuwe oogst, of van restpartijen kunnen dit delen op de facebook-groep”, aldus de initiatiefnemers.

Lekker lokaal voedsel

“Met de informatie in deze facebook-groep willen wij heerlijk fietsen koppelen aan de noodzakelijke activiteit: de zorg voor ons dagelijkse eten. Daarbij steunen wij het liefst de lokale ondernemers, kleine winkels, tuinders en boeren in de Baronie, die hun waar ook langs de weg aanbieden. En neem vooral je (klein)kinderen mee!”, benadrukken de initiatiefnemers. LandStad de Baronie vindt het belangrijk dat kinderen weer leren waar hun voedsel vandaan komt. Want hoe groeit ook alweer een worteltje, en waar komt nou toch die melk vandaan? Ga zelf gewoon eens kijken in jouw buurt!

Zowel LandStad De Baronie als Petra Wevers hebben de voorbije periode de streek goed in kaart gebracht en contacten gelegd met vele tientallen ondernemers. Dit heeft tevens geleid tot het maken van een uitvouwbare streekproductenkaart. Hierop zijn zo’n beetje alle streekproducten te vinden, maar ook de acht zogenoemde Baroniepoorten, toeristische informatiepunten en fietsknooppunten. De uitvouwkaart is vanaf de derde week van juli gratis af te halen bij tientallen streekproductenwinkels, VVV’s, toeristische informatiepunten en de Baroniepoorten.

Lees er hier meer over.

Terug naar nieuws