BARONIE ROUTE

48 km

Deze route maakt gebruik van het fietsroutenetwerk van De Baronie in West-Brabant. Hier geniet je van de bossen, landgoederen en uitgestrekte landerijen. En je rijdt ongemerkt even België binnen.
Starttip: Brasserie Schutterslust Bavelseweg 165, 5124 PX Molenschot Op het parkeerterrein is alle ruimte voor je auto. En vooraf of na afloop ben je van harte welkom in het café. Duur: ongeveer 2,5 uur.
Omschrijving

Een ruig natuurgebied met zandverstuivingen en natte heide, waar je tegenwoordig veel grove dennen ziet staan. Vennen werden drooggelegd en graslanden werden aangelegd waar de gebieden te nat waren. In de afwisselende natuur van de Chaamse Bossen groeien planten die op relatief zure bodem goed gedijen en bloemige kruiden en grasachtige planten staan her en der tussen de bomen verspreid. In de boomtoppen komen veel verschillende vogelsoorten voor: de geelgors, de nachtzwaluw, de boomleeuwerik, de gekraagde roodstaart en de boompieper vormen slechts een greep uit de vele zangvogels die in het gebied leven. Ook roofvogels voelen zich er goed thuis. De buizerd, sperwer, havik, torenvalk en wespendief jagen over de grasvlakten, die worden bewoond door de wintertaling, de kuifeend en de geoorde fuut. Ook de vinpoot- en de alpenwatersalamander zoeken de vochtige bodem op, maar reeën houden zich liever verscholen: zij grazen tussen de bomen. Het grenzende St. Annabos is een onderdeel van de Ulvenhoutse bossen en werd in de zestiende eeuw aangelegd. Het bos werd beheerd voor de jacht en, net als het Mastbos voor de houtopbrengst. Beide bossen zijn bijzonder waardevol en kunnen worden gezien als natuurlijke museumstukken. Tussen de eeuwenoude bomen vind je indrukwekkende lanen, mooie doorkijkjes en lieflijke vennetjes. Maar tijdens deze tocht, die begint bij de Zevenster bij de Paters in Meersel, heeft ook cultuurhistorishe waarden. Je komt langs het Fusillade Monument Breda, dat bestaat uit een steen waarop een plaquette is bevestigd. Daarop staat te lezen dat dicht bij het monument elf verzetsstrijders werden gefusilleerd. Hun namen staan in de plaquette gegraveerd. De historische buitenplaats Bouvigne zal ongetwijfeld ook veel indruk op je maken. Dit prachtige zomerverblijf van vooraanstaande edelen van vroeger bestaat uit een sprookjesachtig kasteel dat wordt omgeven door drie bijzondere tuinen en een boomgaard. Het landgoed dateert uit de vijftiende eeuw en de tuinen zijn een bezoek meer dan waard. Prachtig aangelegd tref je ontwerpen aan uit Frankrijk, Engeland en Duitsland. Ook de boomgaard is hersteld en is kunstig aangelegd. Bij De Zevenster “Bij De Paters”, de gezellige tarverne in Meersel-Dreef, kun je de lekkerste broodjes en verkwikkende drankjes bestellen. Het is lekker om iets te eten voor vertrek, maar na de inspanning van de fietstocht is het helemaal heerlijk om op het terras uit te rusten. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin, terwijl je geniet van een heerlijk eigen gebrouwen biertje van de lokale brouwer Den Drevenier.
De Baronieroute – route.nl
De Baronieroute als GPS track
De Baronieroute als Fiets APP route nr. 656