Herinneringsroute Gilze en Rijen geopend

Dinsdag 23 april is de Herinneringsroute van de gemeente Gilze en Rijen geopend door burgemeester Boelhouwer bij de kerk in Molenschot. De route is initiatief van Heemkring Molenheide, als onderdeel van 75 jaar Bevrijding Gilze en Rijen.

Bert Wagemakers van Heemkring Molenheide vertelde in de introductie o.a. dat de torenspits van de St. Annakerk van de Duitse bezetter vijftien meter moest worden ingekort. Dit was nodig om landen en starten op de vliegbasis veiliger te maken. Dit is één van de herinneringen uit de Tweede Wereldoorlog die voorzien is van een bordje.

Gemeente Gilze en Rijen werd zwaar getroffen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op diverse plaatsen vonden ingrijpende gebeurtenissen plaats, die nooit vergeten mogen worden. Om hierbij stil te staan, is een herinneringsroute samengesteld, die je langs alle vierentwintig herinneringsbordjes, drie luisterpalen (van Liberation Route Europe) en twee dankkapelletjes leidt. Hij loopt door alle vier de dorpen van de gemeente en is ongeveer 31 km lang.

De fietsroute is te vinden op de app IZI travel, onder de naam ‘Herinneringsroute Tweede Wereldoorlog’. Of ga naar: www.gilzerijenopdekaart.nl

Download hier de folder van de route