Op zoek naar troost tussen Ulvenhout en Chaam

Door Lizanne Croonen

Waar de een troost vindt bij een Lourdesgrot of kapel, vindt de ander het in de kracht van de natuur. In de driehoek van Breda, de Belgische grens en Chaam – op een etappe van het Oranje-Nassaupad – vind je het allemaal en is het moeilijk om je niet te laten raken.

Dat ergens in een ver verleden de Oranje-Nassaus in de omgeving van Breda hebben rondgestruind en hier dus de roots van ons Koningshuis liggen, is natuurlijk een leuk gegeven dat tot de verbeelding spreekt. Daar kun je zelfs een heel wandelpad omheen verzinnen, die de grandeur en weelde van Brabant laat zien. Zo werd in 2020 het Oranje-Nassau pad geboren.

Beekdalenlandschap

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik helemaal niet aan de Oranje-Nassaus heb gedacht, tijdens mijn wandeling van Ulvenhout naar Chaam (etappe 7). Het is de natuur die betovert, op deze route. Het eerste deel volgt het stroomgebied van het riviertje de Mark. Het beekdalenlandschap tussen Breda en de Belgische grens bestaat uit veel natte natuur met poelen en weides waar je helemaal tot rust komt. De vogels bepalen hier de melodie in je hoofd. Ik zoek tevergeefs naar de ijsvogel, maar krijg zwaluwen geserveerd.

Toevluchtsoord

Dan maak ik een stop bij het kapucijnenklooster en taverne ‘Bij De Paters’ in Meersel-Dreef, net over de Belgische grens. Voor een lokaal biertje is het echt nog te vroeg. Ik glimlach om de bordjes bij de entree van het Mariapark. Waar de een de richting aanwijst naar de Lourdesgrot, wijst de ander naar ‘Teder toevluchtsoord’ en Turbulente tijden’. “Waar is toch het huisje van troost?”, vraagt een vrouw, waarop we samen speuren op het informatiebord. “Overal gezocht, maar niet kunnen vinden.” We tikken het aan op de plattegrond, maar de vrouw besluit toch maar te vertrekken. Ik hoop voor haar dat ze ergens anders troost vindt.

Kaarsje opsteken

Bij de Lourdesgrot neem ik plaats en zie ik af en aan mensen kaarsjes opsteken. De zon wurmt zich tussen de boomtoppen van het kloosterbos door. Houten bankjes in gebedsruimtes lijken er niet voor gemaakt om comfortabel te zetten, maar een kat vindt het goed toeven. Hij komt op me af, misschien wel voor wat troost, zo ervaar ik dat in elk geval wel. Overigens heb ik De Troost, een van de gedenkplekken in het park, ook niet kunnen vinden.

Gezoem

Ik laat het heiligdom achter me en zie uit naar de volgende stop: de BijenBoerderij in Strijbeek. Wat een bloemenweelde tref ik hier aan! Ik bekijk de bijenkasten in de bloemrijke tuin en bestel een lokaal honing-yoghurtijsje voor op het terras. Er is ook vers geslingerde honing te koop en een hoop snuisterijen van bijenwas. Voor wie dat wil: hier kun je alles leren over het leven van de honingbij.

Troost is voor iedereen wat anders. Ik vind het doorgaans in de natuur. En ik zie dat meer wandelaars op de Strijbeekse Heide zich laten raken door de schoonheid van de omgeving. Voor mij is dit het hoogtepunt van de route.”

Uitgestrekte heide

Op de tweede helft van de route kom ik langs mooie kapelletjes met glas-in-lood en opnieuw: troost als thema. Waar de een het wellicht vindt in een regionaal biertje, vindt de ander het in een bedevaartskapel. Troost is voor iedereen wat anders. Ik vind het doorgaans in de natuur. En ik zie dat meer wandelaars op de Strijbeekse Heide zich laten raken door de schoonheid van de omgeving. Voor mij is dit het hoogtepunt van de route. Er worden foto’s gemaakt en er wordt lustig gepauzeerd op wandelbankjes. Hoewel de heide het de afgelopen jaren door droogte zwaar heeft gehad, zie ik toch een uitgestrekt paars tapijt. Wat is de natuur toch veerkrachtig.

Spannend randje

Op de Strijbeekse Heide wisselen bos en open vlakten elkaar af. Patersmoer (Goudberg) en het Zwarte Goor zijn prachtige vennen met veeneilandjes. Dit zijn een van de weinige resten hoogveen in Nederland. Het is nu een oase van rust, maar vroeger werd hier volop gesmokkeld, wat het gebied een spannend randje geeft. Je komt onderweg informatiebordjes tegen die vertellen over de grenssmokkelaars. Voet voor voet kom ik dichterbij Chaam, het eindpunt van mijn wandeling. Wielrenners zoeven langs me op, wat mij wakker schudt en de bewoonde wereld in slingert. Ik laat de stilte achter me en geef me over aan de Brabantse gezelligheid. Tijd om wat streekproducten te kopen!

Bestel de wandelbundel online

Lizanne liep etappe 7 van het Oranje-Nassau pad, een route van Ulvenhout naar Chaam, van 20,5 kilometer. Het gehele pad telt 8 etappes en beslaat 136 kilometer.

In de routegids van het Oranje-Nassau pad vind je handige omschrijvingen en plattegronden. Deze is verkrijgbaar in de Wandelshop van wandel.nl. Je volgt de wandelknooppunten via de groengele aanwijzingen op paaltjes, hekken, e.d..

Brabantse gastvrijheid onderweg

Natuurlijk vind je langs de route ook gezellige terrasjes waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Horecatip: Boerderijterras Bij Toontje Schoen, nabij de Strijbeekse Heide en Chaam. Of strijk neer bij De Smokkelaar in Strijbeek en leer hier alles over het smokkelverleden van deze streek.

Langer blijven in de Baronie?

Blijf overnachten en geniet nog langer van deze mooie en veelzijdige streek. In de Baronie vind je een ruime keus aan gastvrije overnachtingslocaties om hier een nachtje te slapen of voor een langer verblijf. Kies je voor een knusse bed and breakfast, voor een luxe hotel of ga je liever kamperen? Het kan hier allemaal. Onze logeeradressen zijn voorzien van alle gemakken, bekijk het overzicht. Geniet in De Baronie.