Leerzame bijeenkomst over AVG - nieuwe privacywet

Per 25 mei 2018 geldt de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Vanaf die datum geldt dezelfde privacywetgeving in de hele EU. De invoering van de AVG brengt veel veranderingen met zich mee. Om onze leden hierover te informeren, werd een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd bij museum de Looierij in Dongen. De bijeenkomst werd inhoudelijk verzorgd door professionals van de Schipper Groep en Sigma Personeelsdiensten (onderdeel van de Schipper Groep). Ruim dertig geïnteresseerde Toerisme De Baronie-ondernemers bezochten de bijeenkomst.

Bij onze leden leefden de vragen:
  • wat houdt deze wet nu eigenlijk in?
  • wat betekent het voor mij en mijn onderneming?
  • wat moet ik doen en hoe kan ik dat praktisch aanpakken?
  • gaat het zo’n grote vaart lopen?
Toelichting en advies door Bert Kolen van de Schipper Groep

AVG-expert Bert Kolen loodste ons op een prettige en begrijpelijke manier door de weerbarstige materie. Bert Kolen is binnen de Schipper Groep verantwoordelijk voor de implementatie van de AVG. Ook hij komt nog veel vragen tegen, die hij op een praktische manier oplost. Dat was ook zijn boodschap aan de aanwezigen: “Laat je niet gek maken, maar ga wel zorgvuldig om met persoonsgegevens.” Zijn advies was om in ieder geval een privacyverklaring op te stellen en die op je website te plaatsen. Op internet zijn hiervan genoeg voorbeelden te vinden. Anders kun je hiervoor bij je brancheorganisatie (Recron) terecht. Een tweede tip is om met adviseurs en toeleveranciers af te spreken hoe ze met persoonsgegevens omgaan, een zogenoemde verwerkersovereenkomst. Zorg ook dat je website “AVG-proof” is.

Voorzitter Ted van der Lee bedankte de heren van de Schipper Groep, één de netwerkpartners van Toerisme De Baronie, voor het verzorgen van deze informatieve avond. Alle aanwezigen krijgen de presentatie nog toegestuurd per e-mail, uiteraard via een BCC. Alle Toerisme De Baronie-leden die de bijeenkomst gemist hebben, maar wel graag de presentatie ontvangen, kunnen een mailtje sturen naar [email protected].

Toerisme De Baronie-bezoektip: museum de looierij

Als afsluiting vertelt Rinus Krijnen, voorzitter van de stichting Dongha-Heem die museum de Looierij beheert, vol passie over het museum. Dat op een unieke manier de geschiedenis van het leerlooien in het grootste leerdorp van Nederland in beeld brengt. Alle aanwezigen waren onder de indruk van het museum en de bevlogen uitleg van Rinus en gaven aan nog eens terug te komen. Kortom, zeker de moeite waard om dit bijzondere museum eens te bezoeken; gratis toegang met de museumjaarkaart!

Op de foto: Rinus Krijnen aan het woord