Laden Evenementen

Boomkikkerroute – IVN Mark & Donge

  zaterdag 10 februari 2024
  10:00 - 16:00 uur
   Bavel

Op zaterdag 10 februari maken de natuurgidsen van IVN Mark en Donge een lange wandeling vanaf Bavel naar de vliegbasis Gilze-Rijen en weer terug over Dorst.

Op de vliegbasis was zo’n tien jaar geleden een restpopulatie boomkikkers aanwezig en nu nog altijd. De boomkikker is een kleine grasgroene kikker met zuignapjes aan het einde van de vingers en teentjes. Eind vorige eeuw bleek dat in Nederland de verspreiding met tachtig procent was afgenomen. Daardoor bleek dat de boomkikker een van de sterkst bedreigde amfibieën was.

De soort wordt nu beschermd volgens de Wet Natuurbescherming. Een aantal partijen is gaan samenwerken aan een ecologische verbindingszone vanaf de vliegbasis naar de Molenleij in Breda en via de Gilzewouwerbeek naar het Chaams Broek. Langs deze route werden kleine natuurgebiedjes als leefgebied voor flora en fauna ingericht, waardoor dieren en planten zich van het ene natuurgebied naar het andere kunnen verplaatsen.

Welke amfibieën, struweelvogels en kleine zoogdieren de natuurgidsen van IVN Mark en Donge gaan aantreffen, is afwachten. Geen boomkikkers, daarvoor is het nog te koud.

Als u op zaterdag 10 februari mee wilt wandelen, moet u vooraf inschrijven via onze website. U ontvangt daarna een bevestiging via e-mail met daarin de startlocatie.

Deze landschapswandeling start om 10.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur.

Meer informatie en het inschrijfformulier kunt u vinden op

https://www.ivn.nl/afdeling/mark-donge/activiteiten

di. 3 oktober 2023 t/m za. 25 mei 2024
Streekcinema Den Heuvel in Alphen
vr. 1 maart 2024 t/m za. 2 maart 2024
Voorjaarsworkshop Bloemschikken bij Inrana in Chaam
do. 30 november 2023 t/m zo. 17 maart 2024
TENTOONSTELLING Belle Esposito in Museum De Looierij
za. 7 oktober 2023 t/m za. 22 juni 2024
Plus Etage in Baarle-Nassau