Route Bels Lijntje

In 2017 vierde het Bels Lijntje, de voormalige spoorwegverbinding tussen Turnhout en Tilburg, haar 150-jarig bestaan. Het lijntje is op Nederlands grondgebied 22 km lang en in België 8 km. Het Bels Lijntje is in 1993 van spoorlijn overgegaan in een toeristisch fietspad dat wel negen keer de grens over gaat en geliefd is bij vele fietsers.  Deze fietstocht van Tilburg naar Turnhout leidt je langs twintig punten, de uiteindelijke fietsafstand bepaal je zelf. Fietsend over de voormalige spoorverbinding verken je het grensland, cultuurhistorie, verhalen en je kunt er culinair genieten.

Langste bijenlint van Europa
De stichting ‘Food for Bees’ wil dit fietspad benutten als ecologische verbinding, speciaal ingericht voor onze bijen, die immers wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Struiken en bomen langs het pad bieden niet voldoende stuifmeel en nectar voor de bijen, speciaal voor hen worden veldjes met bloemmengsels, Brabantse grijze zandboekweit en lupines ingezaaid, bijenvoedselveldjes dus eigenlijk. Er komen maar liefst 10.000 bloeiende bollen in de bermen. De fietsers genieten in geuren en kleuren mee van de bloeiende velden, aaneengesloten van de cityring van Tilburg naar hartje Turnhout. 

Schijnveld De Kiek
Dit kunstwerk is een bezoek meer dan waard! In het bos waar de bunker staat zijn wandelpaden en een aansluiting vanuit het fietspad gerealiseerd. Met behulp van informatiepanelen laten we de situatie uit de tweede wereldoorlog zien. Precies 75 jaar na de bevrijding van Goirle en Riel is er een heus schijnvliegtuig hierheen gevlogen. Meer info over Schijnvliegveld de Kiek.

Geschiedenis van het Bels Lijntje
Wil je meer weten over het ontstaan en de geschiedenis van dit fietspad? Lees meer over de geschiedenis van Bels Lijntje, bekijk de plattegrond en beluister de interessante audiotour.