Schijnvliegveld De Kiek "SF37 Kamerun"

Meteen na de Duitse inval in ons land in mei 1940, namen de Duitsers vliegveld Gilze-Rijen in en breidden dat uit. Ook werd op 7 km van Gilze-Rijen een schijnvliegveld ingericht bij De Kiek, een heideveld tussen Alphen Riel. Zij noemden het Scheinflugplatz Kamerun, naar de Duitse kolonie, of in codetaal SF 37. Drie nepstartbanen werden afgestoken in de hei, er kwam een bunker, nephangars en nepvliegtuigjes.
Helaas leidde het ook tot “verkeerde” bombardementen van de geallieerden, zoals op 20 oktober 1943 op het Riels gehucht Brakel, dat leidde tot drie doden en drie ernstig gewonde burgers. Tot eind 1944 bleef het schijnvliegveld De Kiek “in functie”.

Herbeleving Schijnvliegveld de Kiek
In het bos waar de bunker staat zijn wandelpaden en een aansluiting vanuit het fietspad gerealiseerd. Met behulp van informatiepanelen laten we de situatie uit de tweede wereldoorlog zien. Precies 75 jaar na de bevrijding van Goirle en Riel is er een heus schijnvliegtuig hierheen gevlogen. Dit kunstwerk is een bezoek meer dan waard. Het is een plek geworden die uitnodigt om na te denken en te mijmeren. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Kom vooral deze bijzondere plek eens bezoeken.

Sinds kort is er een app die je gratis kan downloaden voor zowel Android als IOS. Je kunt dus nu nog meer beleven op het Schijnvliegveld. Levensechte soldaten, een ooggetuigenverslag en een animatie van hoe het Schijnvliegveld functioneerde. Het is allemaal te zien ter plaatse met de app. Tip: download thuis alvast deze app, dan kun je ter plaatse nog sneller starten!

Schijnvliegveld De Kiek op Facebook