Landgoederen in de Baronie en Brabantse Kempen

Ontdek de prachtige en eeuwenoude landgoederen in de Baronie en Brabantse kempen, wandelend of op de fiets. Even lekker een frisse neus halen en genieten van rust, natuur en historie.

Landgoederen in de Baronie

De bossen en landgoederen ten zuidoosten van Breda maakten onderdeel uit van het voormalige hertogelijke leengoed de Baronie van Breda. Dit hoorde bij het grote en machtige hertogdom Brabant en strekte zich uit tot de Belgische grens. Ontdek de schitterende, eeuwenoude bossen en landgoederen met hun statige landhuizen in deze streek.

Landgoed Valkenberg (Gilze/Chaam)
Wat een rijkdom!

Landgoed Wolfslaar (Ulvenhout/Breda)
Ideaal fiets- en wandelstartpunt

Landgoed Bouvigne (Breda)
Kasteel, tuinen en kapel

Landgoederen in de Brabantse Kempen

Alphen, Riel en Goirle liggen in de uitlopers van de Brabantse Kempen.  Door de zandgronden vind je hier zowel heidegebieden als meanderende beekjes, bossen en zelfs moerassen. De indrukwekkende Kempische Landgoederen, met een rijke cultuurhistorie, beslaan samen ruim 4000 hectare. Het bevat en grenst aan circa 2000 grote en kleinere (drassige) natuurgebieden en ecologische verbindingszones. Denk daarbij aan de (stroom)gebieden van de Leij, Poppelsche Leij, Rovertsche Leij, De Utrecht en de Reusel bij Wellenseind. Aan de Belgische kant grenst het gebied aan de Molenheide, Aarlese en Poppelsche Heide en de Gewestbossen Ravels.

Landgoed De Hoevens (Alphen)
Een oase van rust

Landgoed Gorp & Roovert/Roovertsche Leij (Goirle/Tilburg)
Brabant op haar mooist

Landgoed De Utrecht (Hilvarenbeek/Reusel)
Uitgestrekt bos- en heidegebied

Landgoed Nieuwkerk (Goirle/Poppel)
Beekdal van de Poppelsche Leij