Natuurpoorten en Baroniepoorten

In de regio – tussen Breda, Tilburg en de Belgische grens – zijn drie Natuurpoorten en drie Baroniepoorten.

Brabantse Natuurpoorten herkenbaar aan de sleutel, zijn gelegen aan prachtige natuurgebieden in Brabant. Dé startpunten voor een fiets- of wandeltocht door het schitterende en gevarieerde landschap van onze provincie. Ook zijn er altijd horecapunten aanwezig en er is voldoende parkeergelegenheid.

Baroniepoorten ontsluiten waardevolle natuurgebieden of bijzondere cultuurhistorische plekken in De Baronie. Elke Baroniepoort herken je aan een zuil met de naam Baroniepoort. Hier vind je ook panelen met informatie over routes in de omgeving. Iedere poort heeft zijn eigen thema en eigen legende. Het verhaal kun je op locatie luisteren via de QR-code op de zuil.

 

Brabantse Natuurpoorten

Natuurpoort Landgoed Wolfslaar (Breda)

Wandel langs historische eiken in het Ulvenhoutse Bos, volg al fietsend de kronkelende rivier door het paradijselijke Markdal of ervaar de serene rust van de Strijbeekse Heide.

Natuurpoort Bos & Co (Oosterhout)

Verken Boswachterij Dorst. Met een open stuifzandgebied, een kunstroute voor wandelaars en één van de best gewaardeerde mountainbikeparcours van Nederland heeft dit bosgebied veel te bieden.

Natuurpoort de Roovertsche Leij (Goirle)

Ontdek de schoonheid van de Kempische Landgoederen. Deze vijf particuliere landgoederen vormen samen een prachtig natuurgebied van 4200 hectare, waarin bossen, vennen, heide, oude boerderijen en landhuizen elkaar afwisselen.

 

Baroniepoorten

Baroniepoort Het Smokkelaartje (Strijbeek)

Het Smokkelaartje ligt in het midden van een prachtig natuurgebied met vennen, heide en bos. Deze Baroniepoort geeft toegang tot De Strijbeekse Heide. Dit voormalig heidegebied werd vanaf 1932 ontgonnen en deels beplant met naaldhout en deels omgevormd tot landbouwgebied.

Baroniepoort Recreatiepark Camping Ponderosa (Ulicoten)

Recreatiepark Ponderosa wordt omringd door natuurgebieden. Uitgestrekte landschappen, waar je urenlang kunt wandelen en fietsen zonder iemand tegen te komen. Ook leven er veel bijzondere vogels in dit gebied.

Baroniepoort Sint Catharinadal (Oosterhout)

Het klooster Sint Catharinadal, dat nu reeds zeven eeuwen achter de rug heeft, leidt nog altijd een bloeiend bestaan. Het Norbertinessenklooster bestaat uit een omgrachthuis (gebouwd omstreeks 1270), kloostergebouw en kloosterkerk en een vroeg-19de eeuws poortgebouw.

 

Bronnen:
www.natuurpoorten.nl
www.landstaddebaronie.nl