Laat je verrassen in Rijen

Ontdek de historie van Rijen, neem een duik in het militaire erfgoed en proef van heerlijke lokale streekproducten.
Pak de trein en stap eens uit op station Gilze-Rijen voor een verrassend dagje Rijen, want vanaf hier start jouw ontdekkingsreis door dit Brabantse dorp. Rijen maakt onderdeel uit van de gemeente Gilze en Rijen en is vooral bekend van zijn vliegbasis. Maar er is nog zoveel meer te beleven dus ga snel op pad!

Historische dorpswandeling

Je start jouw dagje Rijen in het stationsgebouw, één van de oudste stationsgebouwen in Nederland dat nog in gebruik is. Sinds 1863 heeft Rijen, gelegen aan het toen geopende spoorwegtraject Breda-Tilburg, een station. Een brand in 1911 verwoestte het stationsgebouw maar in 1916 kwam er een nieuw stationsgebouw, een typisch voorbeeld van de zogenaamde baksteenutiliteitsbouw van de spoorwegen. Het monumentale pand is in 2020 volledig gerenoveerd en in oude luister teruggebracht.
In het stationsgebouw kun je terecht voor een bakje koffie en gastvrije vrijwilligers geven je informatie of maken je wegwijs.

Gratis Sporenzoeker app

Vanaf het station start je met een historische dorpswandeling door Rijen, een wandeling van 3 km langs gemeentelijke monumenten en kunstwerken.
Download gratis de Sporenzoeker App op je telefoon en je kunt direct starten met je wandeling. Tijdens het lopen krijg je via de app mooie filmpjes te zien en luister je naar interessante informatie over de bezienswaardigheden waar je langs wandelt.

Download gratis de Sporenzoeker App op je telefoon en je kunt direct starten met je wandeling.”

Streekproducten van lokale partners

Tijdens je wandeling kom je langs Winkelcentrum De Laverije aan het Wilhelminaplein. Hier vind je Smaak Lokaal (Wilhelminaplein 26-29), een hippe zaak waar je lekker kunt lunchen. Er wordt gewerkt met streekproducten van lokale partners. Je kunt hier zelf een overheerlijke lunch samenstellen om van alles wat te proeven.

Traditiekamer Vliegbasis Gilze-Rijen

Neem na je wandeling een duik in ons militair erfgoed en bezoek de Traditiekamer van Vliegbasis Gilze-RijenLuister naar de verhalen van oud-vliegers en bewonder de collectie van de geschiedenis van de vliegbasis en haar rol in de ontwikkeling van de Nederlandse luchtvaart. Je vindt er foto’s, documenten, militaire- en vliegtuiguitrusting, communicatieapparatuur maar ook vliegtuigmodellen, diorama’s en maquettes. Ook voor kinderen erg leuk!
De Traditiekamer is geopend op woensdag en donderdag van 13.00-15.30 uur en de toegang is gratis. Bij aankomst graag melden aan de hoofdpoort van de vliegbasis Gilze-Rijen met een geldig identiteitsbewijs.

Een gezellige afsluiter

Sluit je dag af bij café-eeterij ’t Vermaeck, (Rijksweg 115) direct gelegen naast de ingang van de vliegbasis. In dit gezellige café kun je lekker borrelen in een ongedwongen sfeer. Geniet van een hapje en een drankje en de Brabantse gezelligheid!

Langer blijven in de Baronie

Vanaf ’t Vermaeck is het nog maar een klein stukje naar het NS Station en komt er een einde aan je dagje Rijen.
Maar er is nog veel meer te beleven in De Baronie. Kom gerust nog eens terug of blijf een nachtje slapen bij één van onze gastvrije overnachtingslocaties.