Laden Evenementen

Natuurwandeling Dorstse Bossen

  zondag 24 oktober 2021
  10:30 - 16:00 uur
   IVN Mark & Donge
Herfst-paddenstoelentijd!

We gaan naar paddenstoelen zoeken! We houden een ochtend- en een middagwandeling en gaan heel voorzichtig op stap in kleine groepjes, om te voorkomen dat we ons in een drom om kleine paddenstoeltjes verdringen.

In andere seizoenen zijn ook wel paddenstoelen te vinden, maar in de herfst zien we toch de meeste soorten. Wat we te zien krijgen, zijn de vruchtlichamen. Het eigenlijke organisme leeft ondergronds, in de strooisellaag, of in hout : de zwamvlok, alias mycelium. Die krijgen we zelden te zien, maar  het is bij sommige soorten of onder loszittende boomschors soms wel zichtbaar.

Paddenstoelen hebben iets geheimzinnigs. Plotseling zijn ze er – gisteren nog niets te zien, vandaag staat er een paddenstoel en vaak is er na een paar dagen weer niets meer te zien. Dat moest wel toverij zijn ! Ze werden vroeger in verband gebracht met duistere krachten, heksen en duivels, maar ook met elfjes en kabouters.

De bossen bij Dorst staan bekend om hun rijkdom aan paddenstoelen. In de loop der jaren zijn daar meer dan 800 soorten gevonden. Maar wist je dat er in ons land meer dan 6000 soorten voorkomen? We gaan er hopelijk veel ontdekken en maken er zeker voor iedereen een mooie herfstwandeling van. Meld je aan via onderstaande link.

TIP: neem een klein spiegeltje mee, om de onderkant van paddenstoelen goed te kunnen bekijken. En met een loep of vergrootglas gaan er onbekende werelden open !

 

IVN Mark & Donge
Rembrandtlaan 63, 4907 NM Oosterhout

Natuurwandeling Dorstse Bossen

zo. 26 maart 2023 t/m di. 2 januari 2024
Instaprondleiding bij Museum de Looierij in Dongen
ma. 12 juni 2023 t/m zo. 31 december 2023
Leren golfen bij Golfpark Weilenseind in Gilze
di. 3 oktober 2023 t/m za. 25 mei 2024
Streekcinema Den Heuvel in Alphen