Laden Evenementen

Nationale Archeologie dag bij Streekmuseum in Alphen

  zondag 19 juni 2022
  13:30 - 16:30 uur
   Heemkundekring “Carel de Roy” / Streekmuseum Alphen, Baarleseweg 1, Alphen

Elk jaar brengen de Nationale Archeologiedagen het verleden tot leven met tal van activiteiten. Zo ook bij het Oudheidkundig Streekmuseum in Alphen.

Romeinse amfoor

In het museum kun je een Romeinse amfoor uit de eind 2e / begin 3e eeuw zien. Hij meet ong. 80 cm hoog met een doorsnede van 60 cm. Aan de onderkant zit een tuitje zodat je de amfoor stevig in het zand kunt neerzetten. Bovendien kun je aan de onderkant ook een stempelachtig teken zien; waarschijnlijk het merkteken van de pottenmaker die in Zuid-Spanje woonde.

Museummedewerkers hebben de amfoor op een statief geplaatst met een spiegel eronder zodat je de tuit en het pottenbakkersmerkteken kunt zien. Eind 1928 is het onderste gedeelte van deze kruik in Alphen gevonden en wellicht door de vinders meegenomen naar…

Uiteindelijk is de amfoor bij een bevriende archeoloog terecht gekomen. Die heeft hem laten restaureren en aan het museum in bruikleen gegeven. Waar werd zo’n amfoor voor gebruikt?

De Romeinen gebruikten hem voor het vervoeren of bewaren van wijn of olijfolie. Vlakbij Rome ligt een grote berg amfoorscherven. Er zat immers geen statiegeld op!

Deze amfoor was waarschijnlijk gebruikt voor het vervoeren of bewaren van graan; er zaten ook twee maalstenen bij.

En nu staat hij voor het ‘Verhaal van Alphen’ te pronken in het prachtige museum.

Pieperdepiep

Met een metaaldetector mogen kinderen op zoek gaan naar metalen voorwerpen die buiten rondom het museum in de grond verborgen liggen. En die mag je uiteraard mee naar huis nemen. Misschien leveren je vondsten wel een diploma op: het archeologendiploma!

Determineren

Heb je iets gevonden waarvan je geen idee hebt wat het is? Of hoe oud het is? Neem het dan mee om uit te laten zoeken wat dat is! Maar vergeet ook niet om een kijkje te nemen in de voorzaal van het museum.

Gezinnen met kinderen, grootouders met kleinkinderen, alle andere belangstellenden: jullie zijn van harte welkom zondag 19 juni a.s. van 13.30 tot 16.30 uur.

 

 

Heemkundekring Carel de Roy
Baarleseweg 1, 5131 BA Alphen

Nationale Archeologiedag

za. 6 april 2024 t/m za. 26 oktober 2024
IJzertijdboerderij in Dongen
za. 18 mei 2024 t/m zo. 2 juni 2024
Expositie: Annemie Jaspers
za. 7 oktober 2023 t/m za. 22 juni 2024
Plus Etage in Baarle-Nassau
di. 26 maart 2024 t/m do. 30 mei 2024
Cursus Blik op natuur- IVN Mark & Donge