Laden Evenementen

Lezing: Tempeliers in Brabant in De Cammeleur in Dongen

  donderdag 12 januari 2023
  20:00 - 20:00 uur
   De Cammeleur

In samenwerking met Landstad De Baronie schreven de Legendejagers een fictief verhaal over de Tempeliers in het Noord-Brabantse Alphen, gebaseerd op historische feiten. Het historisch onderzoek dat is gedaan, zorgt voor een interessante lezing, met fraai beeldmateriaal, over deze machtige ridderorde. In hun korte bestaan in de twaalfde, dertiende en veertiende eeuw hadden zij slechts één commanderij op het huidige Nederlandse grondgebied. Niet in een belangrijke stad als Breda, maar in het nabije Alphen.

De Tempeliers zijn omgeven met groots machtsvertoon en mysteries. In deze lezing nemen de Legendejagers je mee naar de tijd van de kruistochten en het ontstaan van deze ridderorde in het Koninkrijk Jeruzalem. Er wordt een beeld geschetst van de kwaliteiten en gebruiken van deze orde. Uiteindelijk wordt er ingezoomd op Europa en met name de Lage Landen en zien we waarom deze roemruchte ridders uiteindelijk in 1307 aan hun gewelddadig einde kwamen.

In de lezing staan we niet alleen stil bij de harde feiten, maar bespreken we ook de vele mysteries rondom de Tempeliers. Waarom verkregen zij in korte tijd zoveel macht? Waren zij werkelijk zo rijk als men beweert? En waren zij in het bezit van de Heilige Graal? En waar zijn al die schatten gebleven?

Praktische info
De lezing wordt georganiseerd door de Heemkundekring Dongen. Spreker is Rob Hopstaken, auteur van het boek: ‘Storm over de commanderij’. De entree voor leden is gratis, voor niet leden €2,-.

 

 

De Cammeleur
Hoge Ham 126, 5104 JK Dongen

 

 

Lezing Tempeliers in Brabant
di. 3 oktober 2023 t/m za. 25 mei 2024
Streekcinema Den Heuvel in Alphen
ma. 12 juni 2023 t/m zo. 31 december 2023
Leren golfen bij Golfpark Weilenseind in Gilze
zo. 26 maart 2023 t/m di. 2 januari 2024
Instaprondleiding bij Museum de Looierij in Dongen