Laden Evenementen

Lezing Aziatische hoornaar bij de BijenBoerderij in Strijbeek

  vrijdag 5 augustus 2022
  19:30 - 22:00 uur
   De BijenBoerderij, Strijbeekseweg 62a, Strijbeek

De Aziatische hoornaar rukt op: wat betekent dat voor bijen en andere insecten?

Wespenspecialist Wim Klein geeft een lezing over de gevolgen. Op 5 augustus om 20.00u houdt Wim Klein in de Bijenboerderij in Strijbeek een lezing over de Aziatische hoornaar. Deze grote wespensoort is enige jaren geleden als verstekeling in Europa terechtgekomen en ook in Nederland aan een opmars bezig. Honingbijen vormen een belangrijk onderdeel van het menu van deze wesp, dus de verspreiding wordt zorgvuldig in de gaten gehouden en waar mogelijk ingedamd. Wim Klein is wespenspecialist, en als vrijwilliger verbonden aan Naturalis. Hij brengt voor Naturalis in kaart waar de wesp gesignaleerd wordt en waar zich de nesten bevinden.

In Nederland geldt een meldingsplicht voor deze invasieve exoot. Hoewel geprobeerd wordt om verdere verspreiding te voorkomen, wordt de Aziatische hoornaar steeds vaker gezien. Ook in de omgeving van de Baronie zijn de afgelopen jaren Aziatische hoornaars gesignaleerd en er zijn ook nesten gevonden. Wat betekent dit voor honingbijen, wilde bijen, en andere insecten?

Wim Klein vertelt in deze lezing over de levenscyclus van de Aziatische hoornaar, over de verspreiding en over de invloed op andere insectensoorten. Ook neemt hij ons mee in de praktijk van het monitoren en zoeken naar nesten, vertelt hij wat je zelf kunt doen en geeft hij een doorkijkje naar de toekomst.

Hoe gaan we om met deze exoot? De lezing wordt georganiseerd door imkervereniging Ulvenhout-Galder, in samenwerking met de Bijenboerderij en Imkerkring de Baronie. De lezing is gratis toegankelijk en bedoeld voor iedereen die belangstelling heeft voor insecten.

De Bijenboerderij
Strijbeekseweg 62A, 4856 AB Strijbeek

Lezing Aziatische hoornaar

za. 7 oktober 2023 t/m za. 22 juni 2024
Plus Etage in Baarle-Nassau
di. 26 maart 2024 t/m do. 30 mei 2024
Cursus Blik op natuur- IVN Mark & Donge
za. 18 mei 2024 t/m zo. 2 juni 2024
Expositie: Annemie Jaspers
za. 6 april 2024 t/m za. 26 oktober 2024
IJzertijdboerderij in Dongen