Laden Evenementen

IVN Natuurwandeling- Bavel Natuur in het dorp

  zondag 19 maart 2023
  13:30 - 15:30 uur
   IVN Mark & Donge

Natuur in de stad

De IVN-wandelingen besteden al jaren geregeld aandacht aan de natuurverschijnselen in diverse stadswijken en de in de gemeente Breda opgenomen dorpen. Nu is Bavel aan de beurt.

De plantengroei in de bebouwde omgeving is vaak verbazend veelzijdig. In de stad vind je soms meer soorten per vierkante meter dan in het buitengebied. Tegenwoordig wordt dit daarom het “urbane district” genoemd, een stedelijk plantendistrict, zoals we al lange tijd het rivierendistrict, het waddendistrict, het Kempisch district, enz. kennen. Natuurlijk groeien er planten in bermen en grasvelden, onder struiken en langs waterkanten.

Ontwikkeling planten in de stad

Maar het is fascinerend om te zien hoe planten tot ontwikkeling komen langs gevels en muren, in de goot, in spleten en scheuren, op zanderige plekjes bij putten en palen. De aarde houdt niet van kale steen, maar wil zoveel mogelijk begroeid zijn, dat is duidelijk. Vaak zijn het heel algemene soorten, zoals paardenbloem, vogelmuur, herderstasje, fijnstraal, varkensgras en straatgras. Toch zijn het vaak ook bijzondere planten, zoals klokjessoorten, de eendagsbloem en varensoorten. Zo ontwikkelt zich een steeds veranderende en verrassende biodiversiteit in de verstedelijkte omgeving. Wat heeft Bavel voor ons in petto?

Praktische info

Thema: Vroege stoepplanten.

Aanmelden is verplicht. Na aanmelding ontvang je informatie over de vertrekplaats. Je kunt je inschrijven tot op de dag van de wandeling. Als het maximaal aantal inschrijvingen is behaald, zal de link niet meer werken en wordt het aanmeldformulier niet geopend.

 

IVN Mark & Donge
Rembrandtlaan 63, 4907 NM Oosterhout

 

IVN Natuurwandeling Bavel Natuur in het dorp

 

Foto: Lieneke Steijn

za. 7 oktober 2023 t/m za. 22 juni 2024
Plus Etage in Baarle-Nassau
za. 6 april 2024 t/m za. 26 oktober 2024
IJzertijdboerderij in Dongen
di. 26 maart 2024 t/m do. 30 mei 2024
Cursus Blik op natuur- IVN Mark & Donge
za. 18 mei 2024 t/m zo. 2 juni 2024
Expositie: Annemie Jaspers