Laden Evenementen

Feiten en fabels over genezende werking van planten in de Cammeleur in Dongen

  dinsdag 19 juli 2022
  20:00 - 22:30 uur
   De Cammeleur

Heemkundekring de Heerlyckheit Dongen heeft Hans van den Broek, oud-radioloog van het Elkerliekziekenhuis in Helmond uitgenodigd voor een lezing. Hans vertelt in zijn voordracht “Fabels en feiten over geneeskundig gebruik van planten”, zowel over de verzinsels als over de echte werking van veel gebruikte planten. Wist je dat menig kindersnoepje ontleend is aan een medisch recept of dat veel alcoholhoudende drankjes oorspronkelijk een geneesmiddel waren? Of dat de zogenaamde heksenzalven echt wel effect hadden op je gedrag? En je snapt na deze lezing dan ook waarom heksen op een bezemsteel rondvlogen.

Veel ‘geneeskrachtige’ planten blijken een bittere smaak te hebben, daar is het nodige over te vertellen. Verder krijg je een idee over het effect dat men dacht dat plantengeuren uitoefenden. Het belang van kleuren in planten en hun toepassing bij ziektes komt ook in een ander licht te staan. En de manier waarop planten en hun producten gebruikt werden is ook behoorlijk veranderd. Wie loopt er nog met een bosje kruiden op zijn kin rond bij hoofdpijn? Een paracetamolletje is handiger en werkt beter. En als je kruiden in je keukentje gebruikt besef je dan dat je eigenlijk bezig bent met ‘het is seund om weg te gooien’?

Voor wie eens anders tegen ‘nuttige’ planten aan wil kijken een echte eye-opener! Hans zal je wetenswaardigheden vertellen die je niet kent en die tot veel gespreksstof zullen leiden. Entree voor leden gratis.  Niet leden € 2,=

 

Cultureel Centrum De Cammeleur
Hoge Ham 126, 5104 JK Dongen

 

Lezing in de Cammeleur

 

 

za. 1 april 2023 t/m za. 28 oktober 2023
Seizoenopening IJzertijdboerderij in Dongen
zo. 26 maart 2023 t/m do. 24 augustus 2023
Streekcinema Den Heuvel in Alphen
zo. 26 maart 2023 t/m di. 2 januari 2024
Instaprondleiding bij Museum de Looierij in Dongen