Laden Evenementen

Een gegidste wandeling op de grens van Baarle-Hertog en Baarle-Nassau

  woensdag 9 juni 2021 t/m zondag 13 juni 2021
  14:00 - 21:30 uur
   Cultuurcentrum Baarle, Pastoor de Katerstraat 7, Baarle-Nassau

Al eeuwenlang is Baarle een lappendeken aan enclaves waar Nederlanders en Belgen vreedzaam samenleven. Maar het is ook een uniek grensgeval dat buiten de lijntjes kleurt en dagelijks leeft met administratieve misverstanden, Babylonische spraakverwarringen en gaten in de wetten. Om finaal een einde aan dat gebakkelei te maken, komt zijne majesteit Willem I, de eerste en enige koning die België en Nederland ooit samen hadden, de harten en geesten warm maken met een groots voorstel voor een nieuwe glorieuze toekomst van Baarle. In tijden waarin de democratie onder druk staat en er steeds meer grenzen bijkomen, is er een reflex om terug te grijpen naar recepten uit het verleden. Maar kan dat verleden ons iets vertellen of trappen we daarmee in dezelfde val als vroeger? Was het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden een gemiste kans of een hopeloze zaak? Moeten we naar meer of minder grenzen? En hoe kan een al lang tot stof vergane koning in hemelsnaam weer springlevend voor jou staan?

Je bent van harte uitgenodigd voor een speciale Staten-Generaal, pal op de grens van Hertog en Nassau. Vooraf kan je deelnemen aan de ‘Onderzoekscommissie’: een gegidste wandeling van een drietal kilometer waarbij je de bijzondere enclavesituatie leert kennen.

Je vertrekt aan het verzamelpunt bij cultuurcentrum Baarle en keert er na de wandeling terug om op adem te komen in de buitenbar en aansluitend de voorstelling bij te wonen.

Cultuurcentrum Baarle
Pastoor de Katerstraat 7, 5111 CM Baarle-Nassau

Een gegidste wandeling in Baarle

 

vr. 14 juni 2024 t/m za. 15 juni 2024
Beach-voetvolleybal weekend in Ulicoten
vr. 14 juni 2024 t/m zo. 16 juni 2024
Nationale Archeologiedagen
za. 7 oktober 2023 t/m za. 22 juni 2024
Plus Etage in Baarle-Nassau
za. 6 april 2024 t/m za. 26 oktober 2024
IJzertijdboerderij in Dongen