Laden Evenementen

Een digitale wandeltocht over het schijnvliegveld De Kiek en Regte Heide

  donderdag 23 januari 2020
  20:00 - 21:30 uur
   De Cammeleur

Een digitale wandeltocht over het schijnvliegveld De Kiek en Regte Heide.
Op donderdagavond 23 januari geeft archeoloog Jan Roymans een lezing over de bewoningsgeschiedenis en de militaire aanwezigheid op de Regte- en Brakelsche Heide en het bosgebied De Kiek. Hij neemt u mee op een digitale wandeling over eeuwenoude wegen, tussen grafheuvels, prehistorische akkers,  loopgraven, steenbakkerijen, bomkraters en ‘start- en landingsbanen’ met daarlangs geparkeerde houten vliegtuigen van schijnvliegveld de Kiek.

De eeuwenlange aanwezigheid van de mens heeft zijn sporen nagelaten in het landschap. Een aantal sporen laten zich lezen door kleine hoogteverschillen. Sinds kort zijn er zeer gedetailleerde hoogtemetingen beschikbaar die zijn genomen vanuit een vliegtuig. Het onderzoek van Jan Roymans en Bart Beex heeft aangetoond dat door computerbewerkingen van de hoogtegegevens zeer kleine hoogteverschillen kunnen worden opgespoord waarin onmiskenbaar de hand van de mens is te herkennen, zelfs op plekken waar dit is gemaskeerd door begroeiing. Het landschap van de  Regte- en Brakelsche Heide en het bosgebied de Kiek blijkt een rijkelijk gevulde cultuurhistorische koektrommel te zijn. Dit eeuwenoude cultuurlandschap heeft verhalen te vertellen.

Plaats en aanvang van de Lezing
De lezing wordt georganiseerd door heemkundekring de Heerlykheit Dongen en start om 20.00 uur in de Cammeleur zaal 2. Entree gratis voor leden heemkundekring, niet leden € 2,-.

De Cammeleur
Hoge Ham 126
5104 JK Dongen
www.decammeleur.nl

di. 20 september 2022 t/m vr. 2 december 2022
Cursus Blik op natuur- IVN Mark & Donge
do. 24 november 2022 t/m zo. 27 november 2022
Warandeloop Tilburg
wo. 26 oktober 2022 t/m za. 10 december 2022
Chaam in ’t Groen
ma. 12 september 2022 t/m zo. 31 december 2023
Tentoonstelling: Leer van Leer- Heemkundekring Molenheide in Gilze