Landgoed Valkenberg

Gilze bezit het eeuwenoude Landgoed Valkenberg. Verstopt in het bos, ligt het landhuis dat in de 15e eeuw van ridder Willem van Berchem was. Misschien is het Chaamse Bos wel het oudste bos in de Kempen. Valkenberg vormt vrijwel één geheel met de landgoederen, op het grondgebied van Alphen-Chaam, Hondsdonk, Oud-Lugtenburg en Luchtenburg. Samen hebben ze een oppervlakte van zo’n 560 ha en sluiten ze aan op de Strijbeekse Heide. Door Landgoed Valkenberg lopen verschillende beken en er is een gevarieerde flora en fauna.

Ontdek de prachtige doorkijkjes en vergezichten in het gebied en de typische boerderijen die uniek zijn in deze regio. Het huidige lanenstelsel is rond 1770 aangelegd en is toegankelijk voor wandelaars. Een aanrader is de opengestelde laan de Meeldreef (foto). De laan is omgeven door reusachtige bomen die voor een machtige uitstraling zorgen. Aan weerszijden loopt een ezelspad, dat vroeger werd gebruikt door het personeel. Ook de grafheuvel is de moeite waard, al is de kelder leeg. Het landgoed is, op de omgeving van het landhuis na, opengesteld voor het publiek.

Bezoekadres: Valkenberg 3, 5126 NA Gilze.

 

Route naar Landgoed Valkenberg
Wil je Landgoed Valkenberg verkennen? Neem dan de route: Tilburg – Gilzerbaan – Gilze – Chaamseweg – Snijders-Chaam. Voorbij de boswachterswoning aan de Gilzeweg, waar de bossen zijn opgehouden, neem je tegenover een camping het smalle asfaltweggetje rechts. Op het kruispunt van Snijders-Chaam, ga je rechts de Zandstraat in. Daarna rijd je over de zandweg de bossen. Je komt dan uit aan de noordoostkant van Valkenberg.

GPS route Strijbeek – Hondsdonk – Valkenberg