Boswachterij Dorst

Dit uitgestrekte bosgebied is door Staatsbosbeheer omgetoverd in een parkachtige omgeving waar je heerlijk kunt recreëren. Ook mag je hier (niet overal) vrij rondstruinen. Karakteristiek zijn de leemputten, zandverstuivingen, ransuilen. De verschillende wandel-, fiets- en mountainbikeroutes, voeren je door het afwisselende landschap van Boswachterij Dorst. Kom je met de auto? Die kun je bij drie restaurants parkeren: BEUM, Natuurpoortcafé BOS & Co. of De Vijf Eiken.

Surae
Een bekend recreatieterrein in het bosgebied was natuurbad Surae. Het openluchtbad was gelegen in één van de leemkuilen. De plas is teruggegeven aan de natuur en al wandelend kun je van dit mooie natuurgebied genieten. Sinds kort zijn er Galloways te zien, nog in een stal om alvast te wennen aan de omgeving. Deze dieren leven de komende tijd vrij in het gebied rond Surae. Ze hebben een vriendelijkere uitstraling dan de Schotse Hooglanders, die eerder in deze bossen stonden. Dat heeft te maken met het feit dat ze geen horens hebben, een genetische kwestie. Deze Galloways zijn stabiel en rustig, maar aai ze liever niet. Geniet ervan hoe ze hier rondlopen.

Staatsbosbeheer is momenteel bezig met de uitvoering van de zonering. Hierdoor staan er sinds kort toegangspoorten op acht punten rondom de leemputten, het Surae-gebied. De poortjes staan er om de natuur meer zijn gang te laten gaan. Alleen een wandeling rond het water is nog mogelijk.