Het Gils Museum

De afgelopen jaren verrees in de achtertuin van Huub en Marlies Quirijnen, aan de Oranjestraat 31, ’t Gils Museum. Tientallen jaren zijn (bouw)materialen en ornamenten verzameld en gered van de sloop. Ieder voorwerp is met veel liefde in het museum verwerkt en heeft een eigen verhaal.

Gilse droom
Huub en Marlies koesterden al heel lang hun droom om een museum te bouwen, waarin de geschiedenis en gebruiken van Gilze levend worden gehouden. “We willen het verleden laten zien, maar vooral onze passie en enthousiasme overbrengen. Dit op een laagdrempelige manier; iedereen – jong en oud – is van harte welkom in ’t Gils Museum!”

Uitstraling van toen
Het museum is gebouwd volgens traditionele bouwmethoden, constructies en met verzamelde materialen. Al deze historische materialen hebben een eigen verhaal en een tweede, derde en soms zelfs vierde leven gekregen in ’t Gils Museum. Denk hierbij aan stenen, kozijnen, deuren, etc. van café de Tip, de looi- en schoenindustrie, peperkoekfabriek Smolders, Villa Mol, de Steenfabriek en de kerk. Er zijn zelfs stenen gebruikt waarin de vingers van de steenbakker nog zichtbaar zijn.

Theater in vestzakformaat
De ruimte is geschikt om op huiskamerniveau voorstellingen te geven. Er zijn ideeën voor workshops van kunst en oude ambachten, met behoud van het laagdrempelige karakter. Huub en Marlies: “We hoeven er niet van te leven. Veel krijgen we immers. Als het echt nodig wordt voor de instandhouding van het museum, zullen we een kleine (vrijwillige) bijdrage gaan vragen.”

Bezoek op afspraak
Het Gils Museum
Huub en Marlies Quirijnen
Oranjestraat 31
5126 BL Gilze
t 0161 451 755