Laden Evenementen

Lezing door Johan Hendriks bij De Cammeleur in Dongen: Kelten-wie zijn dat?

  maandag 10 oktober 2022
  20:00 - 22:00 uur
   De Cammeleur

Kelten – wie zijn dat ?

Kelten zijn ín! Er is altijd wel ergens in Europa een grote Keltententoonstelling die veel bezoekers trekt. De aandacht gaat dan uiteraard uit naar de vaak fantastisch mooie objecten die de Kelten voor ons hebben achtergelaten in graven en nederzettingen. De fraaie catalogi die die exposities begeleiden zijn zonder meer altijd de moeite waard. Heel vaak komt daarin de vraag naar voren wat de Kelten nu eigenlijk waren. En vrijwel altijd wordt daar geen antwoord op gegeven. Althans geen bevredigend antwoord. Dat maakt de Kelten mysterieus. Was het een volk, een natie, een samenraapsel van verschillende groepen, een culturele eenheid of niet meer dan een aanduiding van Grieken en Romeinen van ‘barbaren’ die ten noorden van de beschaafde wereld woonden? In deze lezing wordt nader op die vraag ingegaan. Of er een bevredigend antwoord wordt gegeven is aan de toehoorder. De eersten die met de Kelten in aanraking kwamen, en daarover schreven, waren de Grieken. Wat schreven ze en vooral waarom deden ze dat? En over wie hadden ze het dan? In hun voetsporen volgden de Romeinen die menig robbertje met Kelten hebben uitgevochten. Dat beïnvloedde hun verslaglegging die daardoor zeer gekleurd is. Is op basis daarvan dan toch iets objectiefs te melden?

Wel als we kijken naar de resultaten van grootschalige archeologische onderzoeken. Dan zien we dat er ten noorden van de Alpen een indrukwekkend leefklimaat bestond dat helaas de geschiedenisboekjes nooit heeft gehaald vanwege de eenvoudige reden dat ze zelf niets opschreven. Maar uit de geschiedenis en de wijze waarop ze hun samenlevingen vorm gaven, afhankelijk van factoren als tijd, ruimte en kennis krijgen we zicht op hun waarden en normen en de verbeelding daarvan in wat we zijn gaan noemen ‘de Keltische cultuur’. Inzicht geven in het denken daarover en de uitingen daarvan staan centraal in deze lezing. Waardoor we wellicht iets meer te weten zijn gekomen over wie de Kelten nu eigenlijk waren.

Dit evenement wordt georganiseerd door Heemkundekring De Heerlyckheit in Dongen. De entree voor leden is gratis en voor niet leden
€ 2,-. Voor informatie kun je contact opnemen met Ellie Oerlemans (06-27543479) of via [email protected].

De Cammeleur
Hoge Ham 126, 5104 JK Dongen

zo. 26 maart 2023 t/m do. 24 augustus 2023
Streekcinema Den Heuvel in Alphen
za. 1 april 2023 t/m za. 28 oktober 2023
Seizoenopening IJzertijdboerderij in Dongen
zo. 26 maart 2023 t/m di. 2 januari 2024
Instaprondleiding bij Museum de Looierij in Dongen