Laden Evenementen

Bevrijding en Wederopbouw | Heemkring Molenheide

  zondag 3 november 2019 t/m zondag 1 november 2020
  13:30 - 16:30 uur
   ’t Oude Raadhuis, Nieuwstraat 22, Gilze

Een jaar lang te zien bij Heemkring Molenheide: Tentoonstelling ‘Bevrijding en Wederopbouw’ op 3 november voor het eerst open!

De tentoonstelling is voor het eerst te zien in heemerf ’t Oude Raadhuis.

Wat er zoal te zien is? Natuurlijk allerlei voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog en de bevrijdingstijd. Van vliegtuigmodellen, munitie en oorlogsgeld, tot kruidenierswaren en krantenartikelen. In de leeshoek liggen mappen met nog niet gepubliceerde foto’s en verhalen van mensen uit de gemeente. Verhalen waarin de angst doorklinkt en ‘wie kun je vertrouwen?’. Ze werden ingestuurd na oproepen in het weekblad of de werkgroep achterhaalde ze zelf.

Bruidsjurkje van parachutestof
Maar ook is in deze tentoonstelling een belangrijke plaats ingeruimd voor het onderwerp wederopbouw. Want er was zo verschrikkelijk veel verwoest. De heemkring heeft foto’s van de scholen die weer opgebouwd werden, de kerken en de fabrieken, de vele huizen. Bovendien zijn er artikelen als zeep, tabak, etenswaren uit die tijd te zien en het geld van na de oorlog met info over ‘het tientje van Lieftinck’. Het bruidsjurkje van parachutestof staat symbool voor de manier waarop mensen zich behielpen met het weinige dat ze hadden. Ook de in 1952 opgerichte Bescherming Burgerbevolking (BB) is met allerlei hulpmiddelen en insignes goed vertegenwoordigd. En er is een hoek met BBA-voorwerpen van net na de oorlog, zoals kaartjesautomaat en geldwisselaar. Openbaar vervoer hoorde immers ook bij een samenleving in wederopbouw. Kinderen die komen kijken kunnen met behulp van seinsleutels aan de slag met morsetekens en ze kunnen uitproberen hoe je (zoals in die tijd) met kroontjespennen schrijft. En niet onbelangrijk: in de zaal van het heemerf draait vanaf de tentoonstellingszondag in (let op!) december ook de documentaire ‘Overleven in de schaduw van het vliegveld’. Voor al diegenen die hem nog niet gezien
hebben.

Zien, horen en lezen
Ouderen komen in ‘Bevrijding en wederopbouw’ vast en zeker veel herkenbaars tegen. Maar ook voor jongere mensen is deze tentoonstelling interessant. Want hier kunnen zij zien, horen en lezen wat ouders of grootouders meegemaakt hebben. ‘Opdat wij niet vergeten’. 3 november is de eerste zondag dat ‘Bevrijding en wederopbouw’ open is. Van half twee tot half vijf kan iedereen in ’t Oude Raadhuis, Nieuwstraat 22 in Gilze terecht. De tentoonstelling loopt tot en met december 2020 op iedere eerste zondag van de maand, met uitzondering van de maanden augustus en september.

heemkringmolenheide.nl

75jaarvrijheidgilzerijen.nl